Sandra K

Boken alla bör läsa!
Titel: Vi kom över Havet
Författare: Julie Otsuka
Förlag: Bonnier Pocket
Årtal: 2013
Sidantal: 174
 
Här kan du köpa den hos adlibris
Här kan du köpa den hos bokus
 
1919. Ett fartyg är på väg över Stilla havet. Nere i dunklet på mellandäck trängs en grupp unga japanska kvinnor på rangliga metallbritsar. Deras koffertar är packade med allt som behövs för det nya livet på andra sidan havet: sidenkimonor för bröllopsnatten, kalligrafipenslar och rispapper för breven hem, små Buddhafigurer av mässing till lycka och beskydd. I händerna håller de foton och brev från sina blivande makar, främlingarna som lovat att möta dem på kajen i San Francisco. Kvinnorna drömmer om framtiden. Men framme i det nya landet väntar män de inte känner igen från fotografierna, umbäranden de inte har kunnat föreställa sig och en kultur som de kämpar för att förstå sig på
 
 
Julie Otsuka är väl ganska okänd i Sverige, vilket är otroligt synd. Hon debuterade med sin novell När kejsaren var gudomlig 2002 och har sedan bara skrivit denna bok Vi kom över havet.
Boken är skriven med en "vi" menatlitet. Julie skriver alrid ett jag utan beskriver snanare personerna i tredje person eller som en grupp vilket gör boken väldigt speciell och annorlund. På ett bra ätt ska jag kanske inflika. Boken är väldigt stark och utelämnande och beskriver på ett rått och realistiskt sätt hur "postorder" kvinnornas kärlek och hopp försvinner i takt med när båten närmar sig USA. Vi får följa flera levnadsöden och hur många liv ser olika ut beroende på vilken man som stod och väntade, men ett är säkert, alla ljög i sina brev, de var inte bankmän, de var inte rika hotellägare. de var fattiga arbetare...som bäst...

Det stycke som berörde mig mest var: "På båten hade vi ingen aning om att vi skulle komma att drömma om vår dotter varenda natt fram til den dag vi dog, och att hon i våra drömmar alltid skulle vara tre år gammal och precis sådan som hon var när vi sist såg henne..."
 
Det här är en bok som alla hinner och kan läsa. Jag kan nog ärligt säga att ingen kommer lämnas oberörd efter denna lilla, men otroligt kraftfulla bok.