Sandra K

Samisk folktro möter ruggig story
Titel: Stallo
Författare: Stefan Spjut
Förlag: Månpocket
Årtal: 2013
Sidantal: 592
 
Här kan du köpa den hos adlibris
Här kan du köpa den hos bokus
 
 
"Det finns en anledning till att vi fruktar mörkret. Till att man i forna tider hotade med det som rörde sig i skogen. Till att folksagor och myter aldrig dör.Sarek, Lappland, 1987. Naturfotografen Gunnar Myrén upptäcker en oförklarlig detalj i ett av sina flygfoton. Upptäckten lämnar honom ingen ro -- vad var det egentligen som rörde sig bland björkarna i den vidsträckta dalgången? Han anar en hemlighet som varit fördold i sekler.Liksom sin morfar är Susso Myrén besatt av att finna en förklaring till den gåtfulla bilden. När ett barn rövas bort under mystiska omständigheter misstänker hon att det inte är ett dåd av mänskliga händer. Mot sin vilja dras hon in i en våldsam och skräckfylld jakt efter sanningen.Snart går det upp för henne att hon själv är ett villebråd. Att hon vidrört något farligt. Och blivit dödsmärkt.Det finns en anledning till att myterna aldrig dör."
 

Stefan Spjut debuterade med Fiskarens garn 2008 och har jobbat som litteraturkritiker på Svenska Dagbladet och kulturredaktör på Norrbottens-Kuriren. 2012 utkom Stallo, som del 1 i Susso Myrén-serien. Den fristående fortsättningen, Stalpi, utkom 2017.

I den här boken möter vi samisk folktro med modern ska jag kalla det thriller? På snudd till amatörsmässigt dektektivarbete. Boken är rätt seg och innehållslös i början och tänkte ett långt tag att detta inte var något att ha. För mycket orelevant skrivande såsom vad för saker personen handlar i Ica-butiken, vad hon gör på jobbet osv. Men efter ett tag började historien ta fart och det mer trollska lysa igenom vilket gjorde boken spännande. Jag älskar att han möter det gamla med det moderna. Att det ännu fortfarande finns något mystiskt och osagt. Spänningen trappas upp och det sista sidorna vill jag inte släppa boken då jag sååå gärna vill veta vad som ska hända.

Karaktärerna verkar för mig väldigt realistiska (även trollen och skrymtet) och får pluspoäng för genuina personer. Boken gör kända kopplingar till John Bauer) och kan verkligen se hans målningar i mitt inre när jag läser boken.) Och många andra kända personer.

 

 https://www.bukowskis.com/sv/auctions/556/10-john-bauer-nilas-offer-julbocken-ii

Jag ger boken 4/5 då jag tyckte det var liite för många orelevanta händelser i boken som gjorde den lite platt. Men annars får den full pott!

 

Du som vill läsa mer om Stallo, kolla in denna hemsida: https://myling.se/stallo/