Sandra K

Herrgårdsfruns recept
Titel: Herrgårdsfruns recept: livet, köket och maten
Författare: Olof Hedengren
Förlag: Nordstedts
Årtal: 2017
Sidantal: 185
Här kan du köpa den hos adlibris
Här kan du köpa den hos bokus
 
"Livet för herrgårdsfrun Lina på godset Riseberga i Närke bestod inte så mycket i att virka spets och lyssna till Chopin. Snarare var det vardagens göromål som stod i fokus: matlagning, slakt, djurskötsel och linfärgning. Utifrån Linas bevarade recept- och dagbok, där rätter som bensoppa, sillmjölkskakor och pöstårta varvas med kunskap om hur segt kött kan göras mört, skildrar Linas sons sonson, författaren Olof Hedengren, hur livet gestaltade sig på en 1800-talsherrgård. En fängslande berättelse om ett kvinnoöde där 1800-talets finare kokkonst stod i centrum."
 
Vad tyckte jag om boken?
Detta är den sanna dokumentationen (Ja, jag säger dokumentation då jag inte anser att det är en skönlitterär eller ren faktabaserad bok) om Olof Hedengrens farfars mor som han stötte på genom släktforksning och hennes egna receptbok.
Denna underbara bok tar oss med till 180-talets Sverige och hur ett herrgårdsliv kunde se ut. Med riktigt fina bilder och illustrationer och enkla men informationsrika texter är denna bok en ren underhållning att läsa. Författaren skriver bildligt och får läsaren att verkligen komma in i herrgården och känna känslor för alla de som jobabde eller bodde där.
 
Att det finns riktiga fotogragier och riktiga bilder på receptboken gör hela boken till en ögonfröjd att titta i.
 
Även om du kanske inte är så intresserad av Sveriges historia kommer denna bok inte göra dig besviken då det inte känns som en hostira i sig utan er personlig. Som om författaren själv satt brevid dig med en kopp te och berättade en hostoria ur sitt liv.
 
5 av 5 stjärnor!